The best follower!

Tuesday, August 9, 2011

Nak buat apa dengan Bonus Raya?

Salam dan hai readers,


Beruntung lah wahai staff-staff kerajaan Malaysia, kalau yang kerja swasta macam Azu masih tertunggu-tunggu cerita bonus. Kami tak dapat berita bonus seawal staff kerajaan tapi cerita best tu selalunya kami dengar bila dapat gaji akhir bulan. Tapi tak pasti lah dapat ke tak kan..sedey tapi berharap itu mesti!

Bila dengar berita bonus dapat tengah bulan ni di radio pagi tadi untuk staff kerajaan, hati jadi sedih memikirkan nasib dapat bonus ke tak di hari raya ni. Syarikat swasta selalunya bagi bonus berdasarkan pencapaian, kerajinan dan usaha ataupun kalau bernasib baik dapatlah bonus kesian dari boss. Bagi Azu, bonus itu sesuatu yang sangat indah~hehe mana taknya, duit tu boleh buat macam-macam..nak belanja shopping untuk hari raya pun boleh, bagi duit raya pada mak dan abah, untuk anak-anak buah..nak SAVING??~waa itu lambat sikit lar.


Terpikir jugak kan kalau dapat bonus akhir tahun, memanglah macam durian runtuh atau pun bulan jatuh ke riba. Yelah, duit bonus itu kita boleh beli perabot baru, langsir baru~langsir kawin dulu masih melekat kat rumah, baju baru~baju pegi opis dah boring lar, dah selalu pakai. Beli handbag atau kasut baru~wah memang best.. Tapi itu semua hanyalah impian..tapi memang tak mustahil kan!

Bila dapat bonus dulu-dulu, memag tak terkata gembiranya. Tapi yang paling utama mesti ajak Hubby pegi restoran best-best pasal Azu memang suka makan~tapi ingat ye kawan-kawan makan jangan gelojoh pasal bonus masih banyak lagi!hehe. Aijaz pun mesti mintak baju raya banyak-banyak~ummie belanja dulu ye, pastu baru bagi Aijaz~budak kecik tak boleh pegang duit banyak-banyak..hehe


Ape pun dapat bonus memang satu nikmat yang tidak terkata hebatnya. Tapi Azu akan sedih dan kecewa sekiranya bonus habis dengan cepatnya. Haha, biasalah tu kan..lumrah alam! Kawan-kawan jangan ikut perangai Azu yang boros bila dapat bonus ye!

Share and Luv from Azu!

7 comments:

ummiP3 said...

hai Azu...saya kakitangan awam..tapi setakat kerani jer..basic hanya RM 1 rib elaun yg banyak...bonus tu kira gaji basic.pastu bahagi 2(setengah bulan)..bukan tak bersyukur..alhamdulillah dapat..tapi dalam keadaan zaman sekarang nie yg segalanya naik harga masih tak cukup...

azu said...

ummiP3:takpa itu rezeki msg2.hrp kita bole guna bonus tu sebaik2nya.tp bkn senang nk dpt bonus kan..tetap syukur!

GoJeS said...

hasben keje gomen...kte swasta....tgh menunggu bonus gak ni..berdebar2..ape2 pun...bersyukur atas segala rezeki yg diberi;)

azu said...

wah mmg berdebar nmpaknya!enjoy ur bonus ya!syukur..

zie_ira said...

dapat bonus leyh blanje kite baju kurung polkadot ,,hihi ..

azu said...

ira: thah le dpt ke tak ira, tggu bonus cm tggu bulan jatuh ke riba..huwaaa..cane nk dpt baju polkadot ni??

zie_ira said...

ari tuh ade jumpe kt jalan TAR ,hehe,tp mak kate takmau pegi kl pula bulan puasa ni ..sobs2,,

Tabung2 nak travel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sampingan je