The best follower!

Wednesday, May 25, 2011

Bayi Susah Tidur?


Salam dan hai readers,

~pic atas: suke tgk si cilik Aijaz menguap nk tido~

Untuk mendapatkan tidur bayi yang selesa amatlah susah terutamanya bayi baru lahir. Kekadang Azu terfikir kenapa agaknya bayi Azu atau si Aijaz ni susah sangat nk tido newborn dulu. Yelah kita kan tengah pantang, siang-siang manalah tido sangat..nk tungku lagi, pe bagai lagi.maklumla nk jaga pantang orang tua-tua ni bukan senang kan..setuju x??Jom baca info2 ni.

Kitaran tidur yang belum teratur
Kalau newborn, selalunya baby memang tak boleh bezakan lagi siang atau malam, tu nampak macam dia tidur ikut suka je, kenyang je tido kan..kalo kena time malam nak berjaga je.. kalau berjaga saje takpela..ni siap nangis sekuat-kuatnya. Nasib babah aijaz ade.. Ummie penat ..tidola..ade ke patut?:)

Basah dengan kencing dan berak
Ini adalah faktor penting kenapa si clik kita menangis, selak2 cd (cloth diaper) , dd (disposal diaper) atau lampin dia. Bayi-bayi memang tak rasa selesa nak tido kalau keadaan dia yang basah dan bucuk. Tukar kan lampin yang baru dan selesa untuk si cilik ye.


Lapar
Pastikan si cilik kita kenyang di saat nak tidurkan dia. Macam kita jugak, kalo lapar mesti tak boleh tido kan..cume kita xnangis la, pepandaila cari makan kat dapur..heh. BF si clik kita dengan penuh kasih sayang, bancuh susu dan berikan padanya agar tidurnya lebih lena. Bila Aijaz dh 6 bulan, Azu suap nestum kenyang-kenyang, bagi main sampai letih..dan akan tidur dengan lena.


Tempat tidur anak-anak
Baik mak Azu atau mak hubby Azu iaitu opah dan nenek aijaz cadangkan pakai buaian atau bahasa perak nya ‘endoi’. Kami dengan baik menolak dengan alasan Aijaz boleh tido walo xde buaian. Macam-macam dengar keburukan buaian ni, maklumlah 1st time jadi parents ni..semua citer masuk telinga bulat2. Nak buai si Aijaz tengah mlm2 buta…huh idakle teman!


Kami pun try tidurkan Aijaz dalam baby cot yang kami dah beli sebulan sebelum deliver Aijaz. Cari kerusi letak sebelah dan tepuk2 si Aijaz, dia tido pejam mata pastu celik..camtulah keadaannya sampaila Azu ngantuk tak tahan bwk turun si Aijaz letak atas katil, peluk dan tepuk2 sambil disusukan..terus lena. Start dari tu, Azu dh start pakai baby cot sebagai play pan Aijaz je. Pepon tak rugi pakai playpan ni pasal Aijaz boleh layan mainan dia sampai leka bila Azu bz mandi ka, make up ka..hehe

Menangis Tak Berhenti
Azu terbaca gak, kalau baby nangis tak berhenti, peluk dia, cium dia dengan lembut agar terubat tangis dia dan rasa dilindungi. Ikut keperluan umur, bila baby semakin membesar dan menangis tak berhenti, biarkan dia menangis lama sikit dan tenangkan dia dan biarkan sesekali dia jatuh dari tempat tidurnya ~jatuh pada tilam yang lembut ok,stanby siap2. janganla simen..sakit tau!juga bergantung pada umur dan bulan tertentu ye~. Itu akan mengajar dia menjadi budak yang cepat belajar. So, lepas ni anak kita akan ingat, kalau jatuh dari katil, mesti sakit!

Sekian info untuk Azu kongsi bersama. Pengalaman Azu taklah banyak sangat..baru anak sorang kan..tapi Azu memang suka belajar dari pengalaman selain info dari yang pakar.

Share n Luv from Azu!

Sumber:

3 comments:

zie~azharizalira'z said...

wah3 ,, banyak info nih ,,leyh di guna pkai suatu hari nnti,,ekekeke,,:D

azu said...

mesti2 boleh pakai esp bila ira nk tidokan aijaz!hehe..satu hari nnti akan tiba jugak, tungguuu!

mummydina said...

teringat pengalaman anak sulung saya tersepit tepi katil masa baru pandai bergolek..masa tu terkejut sangat dengar anak menangis..memang panik coz dengar suara je tapi x nampak orangnye..rupenye terselit antara katil & dinding..terus say & husband xboleh tido sampai pagi..:)

jemput singgah ye..:)
http://mummydinashoppe.com

Tabung2 nak travel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sampingan je