The best follower!

Friday, April 22, 2011

Lagu Bayi Sedu? (Hiccup)




Bayi sedu adalah perkara biasa berlaku terutamanya setelah bayi menyusu. Azu nk share kisah Aijaz bila newborn (0-3M), Azu dh susukan Aijaz, selalunya akan muak dan pastu mesti sedu. Kesian tengok gaya dia sedu.. macam tak selesa (cam kita org besar gak kan, cuma kita takle membesar atau tinggi dah cam baby-baby tu, hehe). Opah Aijaz cadangkan basahkan cebisan tisu yang kecil, pastu letakkan di atas dahi nya. Alhamdulillah kadang-kadang menjadi, kadang-kadang tak. Bila tak jadi tu, Azu memang xpuas hati. Kebetulan nenek Aijaz telepon dari Melaka, bagi tips atau amalan yang selalu nenek Aijaz buat pada cucu- cucu nya yang lain.



(pic: aijaz 1m..si comot Azu..hehe)
Cara nya sama macam Opah Aijaz buat basahkan tisu kecil, TAPI yang bezanya kita xterus buh kt dahi.. sebelum kita letak kat dahi baby kita, kita nyanyi, madah-madah sikit. Bunyi gaya cam jampi2 tapi bukan jampi..susah kan nk cerita tapi itulah realitinya..hihi. Madahnya berbunyi begini:

Du meledu meluput lagi jawa. Hilang kesedu pulihlah nyawa.

Ha, perlu diingatkan masa tengah berlagu-lagu tu, amik tisu basah tadi keliling jam muka si baby kita, dah abis lagu tu, bolehla di lekatkan tisu atas dahi baby kita. Insyaallah, jika menjadi, hilangla sedu baby kita. Kalo xmenjadi, xtau le ape Azu nk buek..hehe. Lagu-lagu ni memang Azu xpenah dengar dalam hidup..tanya Opah Aijaz pun katanya xpenah dengar.(agaknya sume orang Perak xpenah dgr lagu ni kot, huhu) Hah ini terbuktilah lagu ni datangnya dari Melaka. Tapi manalah tau kalo ade readers penah dgr lagu ni sebelum ni..++ ade lagu lirik lain ke.., kalo ade, jgn lupa share dengan kita ye.
(pic: Opah tengah mandikan aijaz masa aku berpantang..seronok tgk aijaz mandi...)
Alhamdulillah, nak kata confirm berkesan sangat, xle jugak. Tapi si cilik Azu ni, Aijaz agaknye suke lagu Melaka cam abahnya, pas nyanyi lagu tadi, hilang jap sedunya. Lagipun sedu ni memang xlama. Kalo sedu berterusan, mommy-mommy sume bole susukan baby dengan lebih kerap ok. Apapon breastfeed adalah yang terbaik buat baby kita. Buat mommy-mommy sume, jgn riso sgt k kalo baby kita sedu sebab Azu tak penah dengar lagi sedu ni boleh mendatangkan kesan buruk pada si cilik kita. Yang penting si cilik kita sihat!
Share and luv from Azu!

3 comments:

zie~azharizalira'z said...

kite xpenah denga pon lagu tu,,lagu pe tu,,kekekeke, :D

lagu tu dr org kecik2 da denga mak nynyi,, kasik bhenti kesedu, act,melaka mmg mcm2 lagu die ade,,smpai nk timang2 baby pon ade lgu,,melaka kaya dengan warisan,,ehehe,,:D ,pas ni kene belaja lagu laen plak eak,,hehe

azu said...

hehe..mmg byk nk blajo lagu warisan melaka ni..pepon tunggu masa ja!hehe

Anonymous said...

Tak pernah dengar apa2 lagu utk sedu.

Tabung2 nak travel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sampingan je