The best follower!

Wednesday, April 4, 2012

Gerai Pak Man Asam Pedas Terbaik di Melaka

Salam dan hai readers,


Siapa tak suka asam pedas? Rasanya dalam 10 orang mesti sorang je yang angkat tangan kan...Hehe, bukannya apa. Nak kata hobi, tak juga tapi memang Azu memang suka makan dan cari tempat makan yang ada makanan kegemaran Azu.

Baru-baru ni Azu balik kampung di Merlimau, Melaka. Hasben Azu bawak jalan-jalan keliling kota Melaka dan bila tiba tengahari, macam biasalah perut minta diisi. Apa lagi, Azu ajak hasben bawak kami (Mak mertua, Aijaz dan Azu) singgah gerai Pak Man Asam Pedas paling sedap yang terletak di bawah pokok yang sangat besar di sebelah jalan utama iaitu berhadapan dengan Balai Polis Hujung Pasir, 10 minit je ke bandar Melaka.

Masuk je gerai tu cepat-cepat kami cari meja di bawah kipas. Almaklumlah cuaca sangatlah terik tengahari tu. Duduk aje baru perasan yang gerai itu bercirikan 'kekampungan' yang menarik perhatian Azu. Cuba tengok gambar di bawah. Siap dengan tikar mengkuang atau hamparan yang selalu diletakkan di lantai rumah kayu atau rumah kampung. Di tengah-tengah sudut gerai itu digantung juga buah durian, opss bukan buah durian sebenarnya. Itu adalah ikan buntal plastik yang digantung untuk tujuan perhiasan, bukannya menu makanan kita hari tu tau~hehe suspen ja kan.


Sebut pasal menu makan mestilah Azu order asam pedas. Hasben Azu order asam pedas ikan tenggiri, mak mertua Azu order asam pedas ikan parang manakala Azu pulak asam pedas ikan pari~wajib ikan pari pasal itulah ikan paling sedap makan bersama asam pedas..Menunggu hidangan sampai taklah lama sangat pasal pengunjung yang datang cukup-cukup je dengan meja yang ada. Minuman Azu order air asam boy. Emm sedap jugak tapi masam dia lain macam sikit. Bila tengok asam boy dia sedikit pelik sebab lebih besar dari biasa yang Azu tengok. Emmm rasalah dulu ye~


Untuk pengetahuan kawan-kawan pembaca, menu asam pedas menu utama disini disertakan juga nasi putih, telur masin dan timun. Ikan lain yang ada selain ikan yang Azu sebutkan di atas ialah ikan kembung, jenahak, sembilang, eh telur ikan dan tetel pun ada. Tak dilupa juga nasi ayam original dan nasi ayam black pepper. Paling mengujakan bila kuah asam pedas itu dihirup sehingga licin. Semua ikan yang ada depan mata ni Azu dah rasa tapi yang paling sedap dah tentulah ikan pari. Tak tinggal baki langsung, bukan apa senang diorang nak basuh pinggan Azu nanti. hehe~


Selain asam pedas, yong tau foo juga disediakan di sudut sebelah kanan gerai. Azu nampak ramai pengunjung bukan Melayu makan asam pedas, tak kurang juga yang mencuba yong tau foo yang nampaknya menyediakan pelbagai jenis sayur dan seafood. Oh, kueh pau dan otak-otak pun ada tau. Eh, terselit gak gambar Aijaz merengek nak bagun dari seat dia..huh. Kesian abah Aijaz melayan bila ummie dia mengadap makanan faberet..hiii~


Harga asam pedas ni taklah mahal sangat. Satu hidangan seorang dalam RM 6.50 hingga RM 12.50 mengikut jenis ikan yang dipilih. Ha, apa lagi jom jalan-jalan cari makan!! Tempat ini akan dipenuhi dengan pengunjung terutamanya hari bekerja kerana lokasinya hampir di tengah-tengah bandar Melaka dan hari minggu pulak akan dipenuhi dengan pengunjung yang jauh dan suka makan cam Azu ni. Azu akan datang lagi tempat ni, tunggu ye Pak Man Asam Pedas!! 

Salam sayang dari Azu Lady's Finger untuk semua pembaca~

7 comments:

~ana~ said...

nnti nak g cuti2 ke melaka.bleh la singgah sini.thanks for ur info azu..:)

azu said...

haha, jgn lupa sggh ye.no prob.sharin make us perfect ya;)thanks sggah sini~

Nory Zoulkefle said...

nyum...nyum..mabeles...

mselim3 said...

best kan dapat jalan-jalan macam nie releks dan makan...makan asam pedas lak 2...kecur2...terbaik.///

Juliana Jalil said...

kat mana ye exactly tempat ni? this weekend nak pegi melaka. kalau dapat gi tempat ni bes jugak ni.hehe :)

aku Ikin said...

thanks azu :)

maixara osman said...

salam kenal...

huhuhu sy orng MELAKA..
asm pedasss...x dapat di pisahkan...
asm pedas ikn pari..terangkat

Tabung2 nak travel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sampingan je